Inför det nya året har vi på allt om kreditkort gått igenom alla marknadens kreditkort för att välja ut våra favoriter. I denna artikel berättar vi mer om dessa kort samt går igenom vad du ska tänka på när du väljer det bästa kreditkortet 2024 för just dig.
Bäst gratis kreditkort: Bank Norwegian kreditkort
Bank Norwegians kreditkort har det mesta man kan begära av ett kreditkort – bonus på 0,5% på alla köp, en bra reseförsäkring och tillgång till exklusiva rabatter och specialerbjudanden. Att kortet dessutom är gratis gör det till en ständig favorit. Vi gillar framför allt att bonussystemet är få flexibelt och lättförståeligt; du kan när som helst ta ut din intjänade bonus i cashback alternativt växla den till flygpoäng att använda hos Norwegian air. Som ett av få kreditkort saknar kortet uttagsavgift, även vid bankomatuttag i utlandet. Valutapåslaget är däremot relativt högt; 1,75%.
Bäst kreditvillkor: Re:member Flex
Ett annat gratis kreditkort som är riktigt bra är Re:member Flex. Kortet saknar tyvärr bonus eller cashback, men erbjuder i gengäld rabatter och specialerbjudanden hos cirka 300 populära online-butiker. För den som ofta shoppar på nätet är Re:member Flex därför ett bra val. En annan stor fördel med kortet är kreditvillkoren. Kortet erbjuder till skillnad från många andra en individuellt satt kreditränta. För dig med hög kreditvärdighet startar den på 8,12% vilket är det lägsta på marknaden. Du kan också välja räntefri delbetalning på upp till 24 månader vilket är fördelaktigt för större köp.
Bäst kort för resor: Collector Easyliving
De flesta kreditkort har ett valutapåslag; en avgift som läggs på beloppet när du gör köp i andra valutor än svenska kronor. Avgiften är vanligtvis runt 2% vilket för den som tillbringar mycket tid utomlands kan bli en hel del pengar. Collector Easyliving är ett av få kreditkort som helt saknar valutapåslag. Kortet är därför ett bra val för den som ofta reser eller som planerar en längre vistelse utomlands under 2024. Kortet har dessutom en bra reseförsäkring med självriskeliminering om du hyr bil, allriskförsäkring samt leveransförsäkring. Kortets årsavgift är 195 kronor men om du ansöker via alltomkreditkort.se får du första året gratis.
Bäst kort för livsmedelsinköp: Coop Mastercard
Att ha ett speciellt kort för matinköp och andra gemensamma kostnader är vanligt i många familjer och andra boendekonstellationer. Ett lämpligt sådant kort är Coop Mastercard. Med kortet får du upp till 5% i bonus när du handlar på Coop och 0,5% bonus på alla övriga köp. Bonusen kan lösas in mot värdecheckar som kan användas på Coop eller växlas in i en bonusshop där du bland annat kan köpa tågbiljetter, biobiljetter eller presentkort.
Kortets övriga förmåner är försäkringar samt rabatter och specialerbjudanden hos Coop och olika samarbetspartners. Årsavgiften är 295 kronor men som ny kund får du både gratis årsavgift i ett år och 10 000 extra bonuspoäng (värt cirka 100 kronor).
Hur vi valde korten
För att hitta de bästa kreditkorten tittar vi framförallt på hur prisvärt kortet är; det vill säga vilka fördelar kortet har i förhållande till avgifter. Vi försöker här värdera alla tänkbara fördelar, som försäkringar, bonus, rabatter och specialerbjudanden Bland kostnaderna kollar vi främst på årsavgiften samt kreditvillkoren. Vi väger också in andra. aspekter, som huruvida kortet har en app som förenklar användningen, och om kundservicen är bra.
Ett kort är inte bäst för alla
Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att välja ett kort som är det bästa kortet för alla. Detta beror på att alla kortanvändare har olika behov och livsstilar. För den som till exempel alltid betalar fakturan i tid är kreditvillkoren oväsentliga och för den som reser väldigt mycket kan det vara värt att betala extra för en bra reseförsäkring eller tillgång till flygplatslounger.
Många kort har också så kallad bonus eller cashback som betyder att du får tillbaka lite pengar varje gång du använder kortet. För någon som använder kortet till i princip alla köp är detta en mycket värdefull förmån som det är värt att betala extra för. För någon som däremot hellre använder ett vanligt bankkort och vill ha ett kreditkort som backup spelar denna förmån mindre roll.
Tänk på det här när du väljer kreditkort
När du väljer kreditkort är det viktigt att först ha en plan för hur du tänker använda kortet. Ungefär hur mycket kommer du handla för per månad? Detta avgör nämligen om det är värt att betala en årsavgift för att få mer förmåner. Ska du endast använda kortet litegrann är ett gratis kort bäst. Kommer du däremot handla för åtminstone 5000 kronor i månaden kan det vara väl värt att välja ett kort med avgift men hög cashback eller bonus.
Du bör också tänka igenom vilka typer av förmåner du tror att du skulle uppskatta. Handlar du till exempel ofta i en viss typ av butiker bör du välja ett kort som kan ge dig rabatter just där. Om du reser mycket kan det vara bra att studera försäkringsvillkoren noga. Slutligen bör du också tänka igenom om du tror att du kommer behöva använda kortets kreditfunktion. I så fall bör du kolla extra på räntor och kreditvillkor.
När du väl tänkt igenom vilken typ av kort du vill ha bör du använda en jämförelsesajt för att på ett enkelt sätt kunna se information om olika kort. Till exempel kan du kolla på alltomkreditkort.se där du enkelt kan jämföra kort inom olika kategorier.