Så fungerar engångskort

Virtuella engångskort är än så länge relativt ovanligt bland kreditkort. Däremot finns det flera debetkort med denna säkerhetsfunktion. 

  1. Skapa ett kortnummer
    I appen, eller inloggad på kortets hemsida, skapas ett virtuellt kort. Det vanligaste är att dessa är ”engångskort” dvs. de kan bara användas för ett enda kortinköp. I vissa fall går det att ange inom vilka tidsintervaller som det ska fungera eller ett specifikt belopp. 
  2. Betalning sker
    När betalning sker online anges dessa kortnummer varpå pengarna kommer att debiteras det ordinarie kortet. Transaktionen kommer alltså att synas på det konto som ordinarie kort är kopplat till. 
    Oftast används dessa kortnummer online men det går även att använda kortet i en fysisk butik. Det förutsätter att butiken kan genomföra betalning enbart genom att ha tillgång till kortnumret.  Detta eftersom varken magnetremsa eller chip finns tillgängligt. Som exempel kan nämnas att hotell ofta kan ta betalt med enbart kortnummer. 
  3. Kortet blir spärrat
    Är det ett engångskort kommer kortnumret nu inte längre att kunna användas för fler inköp. Det spelar därmed ingen roll om en bedragare kommer över kortnumret då det i alla fall inte kan användas.

Användningsområden

Primärt används engångskort för att kunna genomföra säkra kortbetalningar online. Men det finns även andra fördelar och säkerhetsaspekter. 

Säker betalning

Använd ett engångskort när kortbetalning sker online till en okänd E-butik eller vid köp från utländska butiker. Det spelar nu ingen roll om någon kommer över kortnumren då kortet enbart kan användas en enda gång. 

Ge bort 

Skapa ett engångskort och ge bort kortinformationen till barnen eller en vän i present. Kom däremot ihåg att 2FA-säkerhetslösning kan vara kopplad till kortbetalningen vilket gör att du måste verifiera köpet innan det kan godkännas. 

Prenumerationer

Det är även vanligt att engångskort används vid prova-på-abonnemang. Det kan exempelvis vara tidningsprenumerationer som kostar ”1 krona första tre månaderna och därefter 349 kronor”. För att inte glömma bort att avsluta prenumerationen används ett engångskort med enbart en krona på vid registrering. 

Även om löpande prenumerationer ska betalas med kort kan detta alternativ vara funktionellt. I detta fall väljs alternativ som innebär att en maximal summa kan dras från kortet varje månad. 

Betalningsalternativ på Paypal, AppStore m.m.

Det finns flera betalningstjänster som kräver att ett kort registreras. För att få tillgång till dessa tjänster, utan att behöva uppge sitt ordinarie kortnummer, kan engångskort användas. Detta för att exempelvis kunna aktivera Paypal till barnen eller börja använda AppStore. 

Exempel på engångskort

Några exempel på engångskort presenteras nedan. Som dessa exempel visar kan det skilja sig en del hur dessa kortnummer kan användas och hur debitering sker. 

Klarna

I Klarnaappen kan engångskort skapas och användas. Detta för att betala inköp som sker online. Inköp sker via appen och i kassan väljs att betalning ska ske med Klarna. Ett engångskort kan nu skapas på exakt den summa som förväntas betalas till E-butiken. När sedan betalning sker anges kortnummer, utgångsdatum och CVV-kod från det nygenererade kortet. Engångskort som inte används inom 24 timmar kommer förfalla och därmed inte kunna användas. 

Det som är unikt med Klarna är att ett kort/konto inte debiteras när inköp sker med ett engångskort. Istället skapas en faktura som nås via appen. 

Revolut

I Revoluts app går det att skapa virtuella kort. Det är möjligt att både skapa ”single-use” (engångskort) samt ”multi-use”. Väljs multi-use kan en utgiftsgräns anges per månad vilket är smart om det enbart ska användas för en löpande abonnemangskostnad. 

Lunar

Lunar är, i likhet med Revolut och Klarna, ett debetkort. På gratisnivån, Light, ingår inte något virtuellt kort. Tre eller fler kort kan däremot aktiveras på nivåerna Standard, Plus och Unlimited

Vanliga frågor om engångskort

Är engångskort och virtuella kort samma sak?
Hur många engångskort kan skapas?
Går det att ta ut pengar med engångskort?
Finns det gratis engångskort?
Lozan Hamid Publicerad 1/12/2023

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 11/16/2023