Köpa bitcoin med kreditkort

Både svenska och internationella kryptobörser accepterar kortbetalningar vid köp av kryptovaluta. Exempelvis:

En fördel med svenska kryptobörser är att registrering kan ske med BankID och därmed genomföras på mindre än två minuter. Detta medan kopia på ID-handling behöver laddas upp till de internationella börserna för att identiteten ska verifieras. 

Att köpa bitcoin med kreditkort är lika enkelt som att handla i en e-butik. Välj hur stor summa du vill köpa för, ange kortnummer och genomför köp. 

Kort som, i avtal, inte begränsar köp

I avtalsvillkoren, på korten som nämns nedan, står det inget om kryptovalutor eller bitcoin. 

Detta är enbart exempel på kort där någon begränsning inte nämns i avtalsvillkoren. De kan däremot ändå spärra betalningar om de anser att det finns risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Längre ner i denna text visas fler exempel på kortföretag som uttryckligen nekar köp av bitcoin, och andra kryptovalutor, med deras kreditkort. 

Tips

Vill du bara investera i bitcoin är certifikat, på exempelvis Avanza, skattemässigt bättre. Detta utifrån att handel kan ske inom ett ISK. Önskar du däremot köpa bitcoin för att skicka till en BTC-adress kan ovan nämnda börser användas. 

Fördelar

Fördelarna med att köpa bitcoin med kreditkort är enkelheten och att månadens alla inköp samlas på samma faktura. Den räntefria perioden gör att köpet betalas via faktura månaden efter. 

Nackdelar

Nackdelarna är att kortbetalning ofta innebär en högre kostnad än banköverföring. Vanligtvis kostar det 1 - 5 %. Dessutom finns en risk att krediten utnyttjas i för stor utsträckning och att personen därmed inte har råd att betala tillbaka när månadsfakturan kommer. 

Nekas av vissa banker

Ett par banker nekar kortbetalningar och överföringar till kryptorelaterade tjänster. Det kan vara kryptobörser men även andra tjänster som banken anser vara närliggande denna bransch. Exempelvis är följande banker kända för att neka dessa överföringar.

  • ICA Banken
  • Länsförsäkringarna
  • Nordea (Har nämnts i flera forum att Nordea spärrat betalningar)
  • Re:member Flex – Får ej användas för ”investering i digital valuta (kryptovaluta) som inte är reglerad av offentliga myndigheter” enligt kreditvillkoren.
  • Bank NorwegianFår ej användas vid ”köp och försäljning av digitala valutor (t.ex. kryptovaluta)” enligt kreditvillkoren.

Nekas vid viss handel

Samtliga banker har ett juridiskt ansvar att neka sina kunder överföringar/betalningar om banken anser att det kan utgöra en förhöjd risk för penningtvätt eller terrorfinansiering. Var gränsen går är det däremot upp till varje bank att avgöra.

Att en bank nekar en överföring kan därmed ha att göra med beloppet eller antalet överföringar inom en viss tidsperiod. De kan exempelvis ha ett generellt godkännande för köp av bitcoin men begränsning för belopp eller specifik aktör.  

Varför nekar vissa banker betalning?

Risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism

Alla banker måste ha rutiner för att stävja penningtvätt och finansiering av terrorism. Det innebär att de måste neka överföringar/betalningar om risken för detta är förhöjd. Skulle de inte neka dessa överföringar kan de få kraftiga böter. 

Hur bankerna tolkar detta krav är däremot mycket olika. En del nekar konsekvent betalningar till kryptorelaterade företag medan andra kan stoppa enstaka större belopp. Ytterligare banker och kortutgivare har ingen specifik policy för just kryptovalutor.

Risk för kreditförluster

År 2018 stoppade de amerikanska bankerna JP Morgan Chase och Bank of America sina kunder från att köpa kryptovalutor med kreditkort. Det gick däremot fortfarande bra att köpa med bankernas debetkort. Även den brittiska banken, Lloyds Bank, valde senare att ta samma beslut. 

Orsaken var den stora volatilitet (kursrörelser) som kryptovalutor har och risken för att kunderna skulle utnyttja kreditkortets kredit utan att sedan ha möjlighet att betala tillbaka. Bankerna var helt enkelt rädda för att stora kreditförluster skulle kunna uppstå. 

Lösning om banken nekar

Det finns flera lösningar om banken nekar köp av bitcoin med dess kreditkort. Det enklaste är att ansöka om kreditkort eller öppna bankkonto hos en annan bank. Undvik då de banker som anges ovan. 

Ett annat alternativ är att teckna Revolut-kortet. I Revolutappen kan ett kreditkort registreras och därefter saldo överföras till Revolut. Med Revolutkortet kan sedan köp ske hos någon kryptobörs. 

(Kom ihåg att samtliga banker och kortutgivare kan ändra sin policy kring betalning till kryptotjänster. Det som anges i texten ovan kan alltså ändras över tid)

Köpa bitcoin utan kreditkort

Generellt erbjuds flera olika betalningsalternativ hos kryptobörser. Det finns alltså flera alternativ att köpa bitcoin utan kreditkort

Swish

De svenska kryptoväxlarna BT.CX och Safello erbjuder köp av bitcoin med Swish. Eftersom identifiering sker med Mobilt BankID och Swish-betalning sker direkt kan bitcoin bli tillgängligt mycket snabbt. 

Trustly Direktöverföring

Den svenska kryptobörsen Trijo erbjuder direktöverföring till börsen via Trustly. Att öppna ett konto sker snabbt tack vare identifiering med mobilt BankID. Därefter överförs pengar från ett eget bankkonto på två minuter. När pengar finns på kontot kan sedan ett par olika kryptovalutor köpas. 

Banköverföring

Vid köp av Bitcoin från en internationell kryptobörs är SEPA-överföring (överföring inom Euro- och EES-området) det billigaste alternativet. Det tar ca en bankdag och oftast tar inte börsen ut någon avgift. Detta till skillnad mot exempelvis kortbetalning som kan kosta någon procent. 

Digital plånbok

Neteller och Skrill är två digitala plånböcker som kan användas för överföring av pengar till vissa kryptobörser. Det är däremot betydligt mindre vanligt att insättning från digitala plånböcker godkänns än kortbetalning och banköverföring. Flera erbjuder exempelvis uttag till PayPal men inte insättning därifrån. Ett exempel på kryptobörs som accepterar Neteller och Skrill är BitPanda

Fördelar

Fördelarna med dessa betalningsalternativ är flexibiliteten. Har du bråttom kan Swish användas (på svenska börser) men är målet att undvika avgifter bör banköverföring väljas. Det som primärt skiljer alternativen åt är kostnad och hastighet.  

Nackdelar

Nackdelarna är att internationella börser framförallt godkänner kortbetalning och banköverföring. En banköverföring, till ett annat land, kan däremot ta 2 - 3 bankdagar medan kortbetalning innebär högre kostnad

Vanliga frågor om hur man köper Bitcoin med kreditkort

Vilket kryptokort kan jag använda för att köpa Bitcoin?
Vilket är det bästa sättet att köpa Bitcoin?
Vilka kryptovalutor kan jag köpa med kreditkort?
Kan jag köpa bitcoin med bankkort?
Lozan Hamid Publicerad 8/30/2022

Mitt namn är Lozan Hamid, och jag är en ekonomistudent vid Handelshögskolan i Göteborg. Jag har varit skribent för Alltomkreditkort.se sedan början av 2023 och ansvarar för att skriva recensioner, nyheter och insiktsfulla artiklar om kreditbranschen. Jag arbetar också med att uppdatera och underhålla kortdatan för att säkerställa att all information är korrekt och uppdaterad.

Utöver mina studier och arbete på Alltomkreditkort.se, har jag även arbetat inom kreditbranschen och fått praktisk erfarenhet av att hantera kundernas behov och förväntningar. Denna erfarenhet, kombinerad med mitt starka akademiska engagemang, har gett mig en djup förståelse för privatekonomi och finansiella tjänster.

Uppdaterad 12/5/2023