#1 - Använd Curve GBiT
För ”poängjägare” är det nästan ”ett måste” att teckna Curvekortet samt lära sig hur tjänsten ”Go Back in Time (GBiT) fungerar. Detta för att maximera intjäning av poäng under kampanjperioder.
I korthet innebär denna tjänst att inköp som skett med ett bank- eller kreditkort i efterhand kan flyttas över och debiteras ett annat bank- eller kreditkort. På detta sätt kan flera månaders inköp debiteras kreditkortet under en poängkampanj.
Exempel:
Du har Curve X vilken har GBiT period på 60 dagar. I Curveappen har du registrerat ditt SAS EuroBonus World Premium kreditkort samt ett bankkort från Nordea. I appen väljer du att kortinköp som sker via Curve ska debiteras ditt Nordeakort. Du vet även om att mellan 20 – 22 augusti kommer du få ”dubbla poäng på alla inköp” med SAS-kortet.
Mellan 20 juni och 20 augusti gör du inköp, via Curve, med Nordeakortet. Samtliga dessa transaktioner flyttar du över till SAS Eurobonus Premium mellan den 20 – 22 augusti. Det innebär i praktiken att inköp från 2 månader kommer att debiteras kreditkortet under två dagar. Samtliga dessa transaktioner ger då dubbla bonuspoäng.
#2 - Extrakort eller eget kort till partnern?
Om ni är två vuxna i samma hushåll kan det vara smidigt med ett extrakort. Ni delar då på samma kredit samtidigt som bägge kan ta del av kortets förmåner. Men kontrollera vad som är bäst. Är det bästa att samla poäng, och ta del av förmåner, tillsammans – eller var för sig?
- Kostnad för extrakort - I vissa fall är huvudkortet gratis medan extrakortet har en årskostnad. I detta fall är det alltså billigare att personerna ansöker om ett varsitt kreditkort.
- Finns fördel att samla gemensamt? - I vissa fall finns en fördel att samla poängen gemensamt, via extrakort, och därmed nå högre bonusnivåer snabbare. Men om bonusprogrammet inte har någon sådan funktion är det oftast bättre att ha separata kort. Då kan olika kampanjer utnyttjas ”dubbelt” så många gånger förutsatt att de är begränsade till ”max en gång per kort”.
- Lönsamt att värva - Flera kreditkort ger värvningspremier till de som värvar en ny person att teckna kreditkortet. I vissa fall får både den som värvar, och den som blir värvad, generös bonus. Det kan alltså löna sig att värva sin partner även om det innebär en ytterligare årsavgift. Det är extra lönsamt att värva under ”värvningskampanjer” då extra många bonuspoäng delas ut. Kontrollera om det kort du vill teckna brukar ha dessa kampanjer och vänta eventuellt in en sådan.
Exempel: Oavsett vilket kort du har från American Express så ingår tjänsten ”Bjud in en vän”. Hur många poäng som tjänas beror på vilket kort du har samt vilket som tecknas.
Under mars 2023 hade Amex en inbjudningskampanj som gav 3 000 – 12 000 poäng. Det bästa kortet, Elite, gav 12 000 poäng vilket motsvarar kortinköp på 60 000 kronor.
#3 - Använd välkomsterbjudanden
Flera kreditkort erbjuder regelbundet välkomsterbjudanden. Har du möjlighet kan du vänta in ett sådant erbjudande kan det bli mycket lönsamt.
Exempel: När Strawberrys kreditkort lanserades erbjöd de 20 000 poäng till alla nya kunder samt dubbla poäng under de första månaderna. Dessutom första årsavgiften utan kostnad. Eftersom det går att boka en hotellnatt för 10 000 poäng gavs alltså 2 hotellnätter i välkomsterbjudande.
#4 - Ha flera kort – få fler förmåner
Ett ”proffstips” är att använda flera kreditkort för att på detta sätt ta del av flera försäkringar och förmåner. Ett råd är att först jämföra olika alternativ och därefter teckna ett kreditkort som passar det egna köpmönstret. Därefter används det i exempelvis ett halvår eller år.
Nästa steg är att teckna ett annat kreditkort som har kompletterande förmåner. Att ha två kort är även fördelaktigt under en utlandsresa som en säkerhetsåtgärd om ena skulle gå sönder eller stjälas.
Men kom ihåg att ju fler kort du har desto mer negativt påverkas din kreditvärdighet. Har du svårt att hantera krediter bör inte kreditkort tecknas alls.
Exempel:
En person handlar ofta online samt bor på Scandic 2 - 3 gånger per år. Det första kreditkortet som tecknas är gratiskortet re:member flex som ger cashback hos över 300 E-butiker. Med flex får personen exempelvis 8% hos Lindex, 8 % hos Ellos och 6% hos Lekmer.
Därefter tecknas Scandic Mastercard som används för alla inköp i fysiska butiker, exempelvis drivmedel och livsmedel. Genom att handla för 10 000 kronor per månad tjänas poäng som motsvarar upp till 2 gratis hotellnätter per år. På detta sätt har personen sparat ett par tusenlappar varje år.
#5 - Lär dig poängvägarna
Kreditkort med bonusprogram ger poäng på alla inköp som sker med kreditkortet. Men ofta finns även ytterligare vägar till att få bonuspoäng. Det kan exempelvis vara genom inköp hos samarbetspartners eller genom att bo på specifika hotell. Lär dig de vanligaste vägarna för att maximera antalet poäng som tjänas i vardagen.
Exempel: Se exempelvis våra guider:
- COOP - Tips på hur du tjänar COOP-poäng
- SJ - 6 Tips på hur du tjänar SJ-poäng
- Scandic – Samla Scandic poäng, 7 vägar till mer bonus
- SAS – Tips för att tjäna och ge bort EuroBonus poäng
- Strawberry – Samla Strawberrypoäng, 13 vägar till bonus
- Allmänna tips – 17 tips för att samla mest poäng med ditt bonuskort.
#6 - Poängmaximera vid inköpen
Att lära sig olika vägar för att tjäna poäng är viktigt. Men minst lika viktigt är att lära sig att maximera värdet på dem vid användning. Det kan nämligen skilja stort i värde beroende på hur de används. Generellt gäller att poängen får högst värde om de används som betalningsmedel inom den butikskedja som är kortutgivare. Det innebär exempelvis att SAS EuroBonus är mest värda vid köp av flygresor hos SAS.
Exempel – Maximera COOP-poängen
Ett COOP-poäng är oftast värd 0,01 krona. Men för de som handlar för flera tusen kronor per tillfälle kan värdet bli betydligt större. Genom att köpa kupongen ”5% hos COOP” och sedan handla för 6000 kronor kommer varje poäng vara värd 0,075 krona, dvs 7,5 gånger så mycket som annars.
#7 - Handla via poängportaler
Ett par kreditkort har shoppingportaler där produkter kan köpas både för pengar och poäng. Två exempel är SAS EuroBonus Shop samt British Airways Shop. När inköp sker via dessa portaler tjänas SAS EuroBonuspoäng respektive Avios. Detta oavsett vilket kort som betalning sker med. Används dessutom ett kreditkort med bonus tjänas poäng från två olika källor (Double Dipping). Dessutom har ofta dessa poängportaler kampanjer där extra många poäng ges vid inköp av specifika produkter eller från vissa E-butiker.
Exempel: Köp ett Zupergift presentkort på SAS EuroBonus Shop för 100 kronor. Det kan sedan växlas in till presentkort hos exempelvis Stadium, Zalando och Åhlens. Köpet ger 50 poäng via portalen. Sker inköpet med SAS Eurobonus World kommer även 10 EuroBonuspoäng att tjänas via kreditkortet. Totalt tjänas alltså 60 poäng på att köpa ett presentkort hos Åhlens och sedan använda detta vid inköp hos dem. Hade inköpet skett, i butiken, med kreditkortet hade enbart 10 poäng samlats.
#8 - Betala räkningar via kreditkortet – eller inte?
Det är möjligt att betala räkningar med alla kreditkort från Mastercard, Visa och American Express. Det sker enkelt via betaltjänsten Betalo. Nackdelen är däremot att det uppstår en kostnad på cirka 2,4% av beloppet. En del kort har däremot rabatt, som exempelvis OKQ8 och Wasa Kredit.
Generellt är det alltså bättre att betala räkningar via sin internetbank och utan att belasta kreditkortet. Men det finns undantag som exempelvis:
Samla poäng inom 12 månader
Förutsatt att kortinköp sker på 150 000 kronor, under ett kalenderår, tjänas en ”2f1”-voucher Amex Elite. Med andra ord kan en bonusresa bokas för två men betalning bara ske för en person. Sker kortköp på 300 000 kronor under kalenderåret tjänas två av dessa vouchers.
Har du exempelvis gjort inköp för 280 000 kronor i mitten av december kan det vara en idé att betala räkningar för att nå upp till 300 000 kronor under det kalenderåret. Med 2,4% i avgift kommer betalas 480 kronor att uppstå om räkningar för 20 0000 kronor betalas via Betalo. Det kan det absolut vara värt för att få en 2f1-voucher.
När poängen är mer värda…
Det händer, även om det är sällan, att poängen är värda mer än de 2,4% i avgift som uppstår vid betalning via Betalo. Ett exempel är när COOP lanserade möjligheten att betala räkningar via Betalo och inom en period erbjöd detta utan avgift. Under kampanjperioden kunde COOP-poäng tjänas på samtliga räkningsbetalningar, helt utan kostnad.
#9 - Lägre kostnad via räntefri delbetalning
Det är alltid bäst att betala hela fakturabeloppet för att undvika räntekostnader och eventuella delbetalningsavgifter. Uppstår däremot behovet att betala beloppet över ett par månader bör kostnaden jämföras mot ”räntefri delbetalning” vilket exempelvis erbjuds med re:member flex. Det kan vara betydligt billigare än att löpande delbetala kreditkortsfakturan.
Exempel:
Om ett kreditkort har årsränta på 18% kommer kostnaden för att återbetala 20 000 kronor över 12 månader bli cirka 2 000 kronor. Skulle räntefri delbetalning använts, via re:ember flex, hade kostnaden blivit totalt 684 kronor, dvs. enbart cirka 30 % av det första alternativet.
#10 - Koppla kreditkortet till fler bonusprogram
Koppla kreditkortet till flera butikers bonusprogram. Genom att göra detta samlas butikernas bonuspoäng automatiskt vid kortbetalning utan att ID eller medlemskort behöver visas upp. Det går exempelvis att koppla till:
- ICA
- COOP
- SAS EuroBonus
- Preem
- Hemköp
- Willys
Detta kan däremot ske med alla kort och inte enbart kreditkort.
Exempel:
Koppla ditt kreditkort till bonusprogrammet ICA Stammis. Det sker enkelt i kassan på ICA. Därefter samlas automatiskt poäng på inköpen vilket ger cirka 1% i återbäring.
#11- Teckna kreditkort och få gratis reseförsäkringar
Det finns flera reserelaterade försäkringar som går att nå via kreditkort som är gratis eller har låg årsavgift. Det blir därmed ett enkelt sätt att spara pengar. Två exempel visas nedan:
Avbeställningsskydd
Vid resa med exempelvis SAS går det att välja till avbeställningsskydd. En försäkring som bland annat ger ersättning om du behöver avboka resan på grund av sjukdom eller olyckshändelse. Men avbeställningsskydd ingår i de flesta kreditkort, även de som är gratis. Det enda som krävs är att resan betalas med kortet så aktiveras försäkringen automatiskt.
Självriskreducering på hyrbil – även i Sverige
Det vanligaste är att självriskreducering på hyrbil enbart ingår vid hyra utomlands. Men det finns även de kreditkort där samma förmån gäller i Sverige, exempelvis Scandic Mastercard. Genom att betala med kreditkortet behöver inte förskäringen hos bilfirma tecknas varje gång. Kom ihåg att kontrollera kreditkortets försäkring så att den verkligen ger det ekonomiska skyddet som önskas.
Kontakta Oss
Listan uppdateras löpande med fler ”hacks”. Kontakta oss gärna om du har ett tips som passar in på denna lista.