1. Förbättra din lånesituation
För att höja kreditvärdigheten bör det primära vara att förbättra lånesituationen. Detta genom att minska skulden och prioritera de bättre lånealternativen. Det kommer även påverka kreditvärdigheten relativt snabbt, dvs under 3 – 12 månader.
2. Höj bolånet och betala av allt övrigt
Kreditvärdigheten påverkas både av antal lån, totalt lånebelopp och typ av lån. Det är exempelvis betydligt bättre att ha ett bolån på 500 000 kronor än ett par privatlån och kreditkortsskulder på exakt samma belopp.
Ett alternativ är därmed att höja bolånet och använda detta belopp för att lösa alla andra mindre lån. Det kan vara allt från kreditkort och privatlån till billån.
3. Bättre lån
Som nämns ovan är bolånet det bästa lånet att utnyttja som privatperson. Finns inte denna möjlighet är det fortfarande bättre att ha ett enda lån än flera mindre. Undersök möjligheten att teckna ett samlingslån för detta ändamål.
4. Minska skulderna
Lägg stort fokus på att amortera på de skulder du har (ej bolån och CSN-lån inräknade). På privatlån, snabblån och övriga krediter går det alltid att göra extra amorteringar utan att det kostar något extra.
Genom att exempelvis jobba extra, sälja saker eller hyra ut bilen kan en liten extrainkomst skapas. Om pengarna alltid används för att amortera kommer skulderna snabbare minska och kreditvärdigheten förbättras.
5. Stäng öppna outnyttjade krediter
Både kreditkort och kontokrediter påverkar kreditvärdigheten till dess fulla kreditbelopp. Vid en kreditupplysning kommer det därmed att framgå att personen exempelvis har en kredit på 50 000 kronor via ett kreditkort. Detta även om kortet inte ens används.
Kontrollera, via en kreditupplysning på dig själv, vilka lån och krediter som är registrerade. I vissa fall kan det exempelvis finnas kontokrediter öppna som man inte ens är medveten om. Detta efter exempelvis en delbetalning av ett större inköp i en butik. Stäng så många du kan!
6. Minska kreditnivån
Som förklaras under punkt 4 påverkar krediter din kreditvärdighet till fulla kreditnivån. Om du inte vill stänga krediten helt kanske möjligheten finns att minska kreditnivån.
Kontrollera hur stor summa du brukar handla för varje månad och minska till ungefär den nivån. Det bästa är förstås att säga upp kreditkortet helt men om förmånerna med kortet är många bör i alla fall kreditnivån sänkas.
7. Undvik att försämra
Att höja sin kreditvärdighet handlar inte enbart om att förbättra de ekonomiska förutsättningarna. Det handlar även om att inte försämra dem. Det är vad följande tips handlar om.
8. Betala alltid fakturor i tid
Skapa tydliga rutiner kring när och hur fakturor ska betalas. Då minskar risken att du missar en faktura. I de flesta fall skickas visserligen påminnelse men det finns inget krav på detta. Företag kan alltså direkt gå till Kronofogden och begära att de ska driva in skulden.
Att undvika betalningsanmärkningar är det absolut viktigaste för att inte försämra sin kreditvärdighet. Dessutom är en betalningsanmärkning aktiv i tre år och under denna tid kommer kreditvärdigheten vara betydligt sämre än annars.
9. Undvik kreditupplysningar hos UC
UC anger att ”antal kreditförfrågningar kan påverka” kreditvärdigheten. Beroende på antal, samt vilka företag som beställer dessa, kan det däremot variera. Det skiljer sig mot Creditsafe. På dess hemsida stor det att ”Creditsafe sänker inte ditt kreditbetyg baserat på hur många som hämtat kreditupplysningar på dig”.
Genom att undvika köp på faktura, delbetalningar, krediter och exempelvis ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningar kan antalet upplysningar hållas nere.
10. Ta inte nya lån
Teckna inte nya lån, kreditkort, delbetalningar eller liknande. De enda lån som inte påverkar din kreditvärdighet är lån från vänner samt pantbank. Men de vägarna har andra nackdelar.
Att låna från vänner och släktingar påverkar visserligen inte kreditvärdigheten men riskerar relationen om du skulle få svårt att betala.
Nackdelen med en pantbank är den höga räntan. Däremot tas aldrig någon kreditupplysning vilket innebär att lånet inte registreras hos upplysningsföretagen. De kan alltså inte påverka din kreditvärdighet.
11. De svårare vägarna
Bland de ”svårare vägarna” finns exempelvis att flytta eller gifta sig. Det är troligtvis ytterst få som väljer detta för att förbättra kreditvärdigheten. Men det kan ändå vara intressant att veta att även dessa faktorer spelar roll. Några exempel är:
12. Köp bostad av sparat kapital
Din kreditvärdighet påverkas delvis av fastighetsinnehav. Detta framförallt om inköpet inte har finansierats med lån. Däremot påverkas den inte av pengar på sparkonton, aktier, fonder och andra värdepapper kreditvärdigheten.
I praktiken innebär detta att fonder kan säljas och en fastighet eller bostad köpas för dessa pengar varpå en positiv påverkan sker av kreditvärdigheten.
13. Jobba kvar och bo kvar
Att ha varit fast anställd på samma företag under många år är bättre för kreditvärdigheten än om du haft flera olika anställningar under kort tid. Detsamma gäller bostadsadress. Har flytt skett vid många olika tillfällen, inom en kort period, kan detta påverka.
Denna faktor påverkar däremot kreditvärdigheten i betydligt mindre omfattning än exempelvis inkomst och lån/skulder.
14. Öka inkomsten
Upplysningsföretagen får del av taxerad inkomst från Skatteverket. Detta efter att inkomstdeklarationen har skickats in och godkänts. Med andra ord sker uppdatering av taxerad inkomst enbart en gång per år per person.
Med ökad taxerad inkomst kommer din kreditvärdighet bli bättre. Nackdelen är att det kan ta över ett år från att du fått högre lön till att det återspeglas i högre taxerad inkomst.
15. Familjesituation
Att vara gift/sambo är bättre för kreditvärdigheten än att bo själv. Detta utifrån att två personer skapar en stabilare ekonomi och dessutom kan dela på vissa boendekostnader. En annan familjesituation som påverkar är antal barn i familjen. När de vuxit upp och flyttat hemifrån beräknas föräldrarna inte ha samma ekonomiska ansvar som tidigare.
Upplysningsföretagen använder sig av schablonbelopp utifrån exempelvis boendeform, ålder och familjesituation. Det ställs mot hushållets inkomst. Det är orsaken till att ändrad familjesituation kan förbättra/försämra kreditvärdigheten.
16. Tid förbättrar kreditvärdighet
Tid är även en faktor som upplysningsföretagen tar hänsyn till. Det är exempelvis sämre om du haft en betalningsanmärkning som löpt ut för en månad sedan än om det var fyra år sedan. Ju längre tid du haft god ekonomisk stabilitet desto mer kommer din kreditvärdighet att förbättras.
Lycka till!
TIPS - Ett sätt att följa sin kreditvärdighet över tid är via tjänsten ”Kreditkollen” hos UC. Med ett månadsabonnemang ges fri tillgång till kreditupplysningar på sig själv, UC-Score samt möjlighet att se kvarvarande lån och krediter.