Insättning via Internetbank / App

De flesta sätter in pengar på sitt kreditkort genom en PG- eller BG-betalning via internetbanken eller bankens app.  Detta genom att ange fakturauppgifter från kreditkortsfakturan. Det tar sedan 1 – 2 bankdagar till att pengarna är på kreditkortet. 

Skickas fakturan ut via E-faktura brukar uppgifterna automatiskt anges inför betalning. Med faktura via mail eller pappersfaktura anges uppgifterna manuellt. 

Så sker betalning

  1. Logga in på internetbank eller app
  2. Gå till Ny betalning
  3. Välj från vilket konto du vill göra betalningen
  4. Ange PG/BG som står på kreditkortsfakturan
  5. Ange önskat belopp
  6. Ange OCR-nummer
  7. Godkänn betalningen

(Exempel ovan är från Swedbank)

Insättning via Swish

Ett insättningsalternativ som enbart finns för vissa kreditkort är Swish. Ett exempel är att re:member flex erbjuder Swish-inbetalningar. 

En fördel är att överföringen sker direkt och att pengarna därmed finns tillgängliga på kreditkortet inom en minut efter att betalningen har genomförts. Det är därmed det snabbaste sättet att sätta in pengar till ett kreditkort.   

En annan fördel är att något OCR-nummer inte behöver kopieras och anges. Betalning aktiveras nämligen i kreditkortets app varpå betalningsförfrågan bara behöver godkännas i Swish-appen. 

Så sker betalning

  1. Logga in i kreditkortets app, verifiera dig med Mobilt BankID
  2. Gå till ”Fakturor” 
  3. Välj ”Betala med Swish”
  4. Aktivera betalningsförfrågan
  5. Godkänn förfrågan i Swish-appen

Betalning sker alltså på ett liknande sätt som när SJ-biljetter betalas via SJ-appen. 

(Exempel ovan är från re:member flex)

Överföring från annat kort

Ett fåtal kort har en funktion som innebär att pengar kan överföras från kortet till ett kortnummer. Denna funktion finns exempelvis på Revolut och kan ske till både bank- och kreditkort. Fördelen är att du inte behöver veta BG/PG-nummer då det räcker med kreditkortsnumret som står på kortet. Pengarna kommer fram inom en minut. 

Så sker betalning

  1. Logga in på Revoluts app
  2. Gå till Betalningar
  3. Klicka på Ny
  4. Välj att betalning ska ske till kortmottagare
  5. Fyll i kortuppgifter
  6. Godkänn betalningen

(Exempel ovan är från Revolut)

Insättningsautomat

Via insättningsautomater kan kontanter sättas in på ett konto kopplat till ett kort. Vissa banker tillåter även insättning till andra konton hos dem utöver det som kortet är kopplat till. Vanligtvis debiteras kontot direkt i samband med insättningen. 

En nackdel är att det brukar finnas begränsningar för hur stort belopp som får sättas in per vecka. Ett exempel är att kunder hos Swedbank maximalt kan sätta in 10 000 kronor, via insättningsautomat, under en löpande 7-dagars period. En annan nackdel är att dessa automater inte finns i alla städer i Sverige. Se var de finns via Bankomat.se/karta (filtrera på ”Sätt in SEK”. 

 Så sker betalning

  1. Sätt i kortet / Blippa kortet
  2. Slå kod
  3. Välj Sedelinsättning
  4. Välj vilket konto som pengarna ska sättas in på
  5. Välj belopp
  6. Lägg in sedlarna i insättningsfacket
  7. Kontrollera summan och godkänn
  8. Ta ut kortet

Orsaker till att sätta in pengar på kreditkortet

  • Betala faktura

Den överlägset vanligaste orsaken till att insättning önskas ske till kreditkortet är för att betala kreditkortsfakturan. Den utnyttjade krediten återbetalas antingen genom att fakturauppgifterna används eller genom att pengar på annat sätt överförs till kortet. 

  • Använda kreditkort som debetkort

Det går att använda ett kreditkort som ett debetkort. Med andra ord att krediten aldrig utnyttjas. Det sker genom att insättning genomförs så att kortet får ett positivt saldo. När sedan kortköp sker kommer detta saldo först användas innan krediten utnyttjas. Kontrollera däremot att kortutgivaren godkänner positivt saldo. Vissa gör det inte och betalar därmed ut beloppet automatiskt om ett positivt saldo skulle uppstå. 

  • Få ränta på insatt kapital

Ett par kreditkort ger ränta på insatt kapital. Det gäller exempelvis kreditkortet från OKQ8. Genom att sätta in mer pengar än utnyttjat kreditbelopp skapas därmed ett positivt saldo som ger ränteinkomst. 

Håkan Eriksson Publicerad 6/3/2024

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.