Skaffa kortet
Paygoo Gift säljs bland annat hos Hemköp, 7-Eleven, Circle K, Pressbyrån, Willys och Citygross. Det är ett brett distributionsnät som gör att de flesta har flera återförsäljare i sin stad. På korten anges summa som de kommer att bli laddade med när de köps i butiken. Däremot tillkommer en ”påladdningsavgift” på 39 kronor vilket jag märkte vid betalning.
Jag köpte ett kort på 500 kronor och fick alltså betala 539 kronor i kassan. Avgifter känns som ett återkommande tema med dessa kort så man bör kontrollera noga vilka avgifter som finns.
Utöver kvitto fick jag även en utskriven instruktion som visade hur aktivering av kortet skulle ske online. Liknande instruktioner ligger även i kortets förpackning.
Aktivering
Innan kortet kan användas behöver det aktiveras, vilket sker på Paygoo.se. En nackdel är att de instruktioner som ingår i förpackningen inte är tillräckligt tydliga. Efter att ha klickat på ”Aktivering” ska mobilnummer och ”Kund-ID” anges. Men det framgår inte vad Kund-ID är. Det tog mig en stund innan jag förstod att det stod på baksidan av kortet. Efter registrering fick jag dess PIN-kod skickad till mitt mobilnummer.
Betalning
Att betala med kortet i fysisk butik var lika enkelt som med alla andra kortalternativ. Online visade det sig vara lite krångligare, i alla fall första gången.
På nätet
Vid köp på nätet kräver de flesta butiker att ”kortägarens namn” ska anges och ibland även adress. Då måste de uppgifter som finns i användarguiden anges, vilket är namn och adress till företaget Paygoo. Du ska alltså inte ange ditt eget namn. Så spara användarguiden, eller sök upp informationen på Paygoo´s hemsida.
Det går inte heller att använda Paygoo Mastercard för att betala pengar till Revolut. Däremot är det möjligt att koppla kortet till PayPal och använda vid betalningar online.
I butik
Kortet fungerade utmärkt att använda i butik, däremot inte med blipp. Tänk på att det inte fungerar på bensinstationer och hos hotell – om de kräver att få reservera belopp innan köp. Det går inte heller att använda Paygoo Gift i terminaler som är offline (exempelvis på färjor).
Funktioner
Några av de funktioner jag sett med kortet är:
- Skapa Paypalkonto utan annat bankkonto och kort
- Som presentkort
- Säkra betalningar online
- Delvis anonyma betalningar – Mottagaren ser inte namnet på betalaren
I jämförelse med andra kort
Paygoo Gift kan både jämföras med presentkort och andra prepaidkort. Oavsett finns både fördelar och nackdelar. Att däremot jämföra det mot debetkort (med konto) blir missvisande då det är helt olika kortkategorier.
Presentkort
Om Paygoo Gift jämförs mot andra presentkort är fördelen att detta kan användas (nästan) överallt där Mastercard accepteras. Nackdelen är att presentkort brukar vara gratis att köpa, ladda på och använda. Det är inte Paygoo Gift.
Prepaid
Ett alternativ är att Paygoo Reload. Ett kort som kan fyllas på och därmed användas mer flexibelt än Gift. Fördelen med Gift är däremot att det inte är personbundet och därmed kan ges bort i present.
Min bästa upplevelse
Min bästa upplevelse är att kortet fungerade utmärkt att ge bort som present till ett barn. Det kan användas för att köpa saker i digitala spel och kan aldrig få minussaldo. Däremot gäller det att inte massa småbetalningar sker pga. köpavgiften.
Jag ser även andra användningsområden för kortet, men har personligen inte behovet av exempelvis ett PayPalkonto eller halvanonyma betalningar.
Min sämsta upplevelse
Min sämsta upplevelse var definitivt avgifterna. Att betala 39 kronor för ett kort laddat med 500 kronor är dyrt. Sen tillkommer det löpande småavgifter om jag inte köper upp hela beloppet på de första två inköpen.
- Kortkostnad på 39 kronor som betalas vid inköp
- Köpavgift på 3,50 kronor per köp. Gratis de två första köpen.
- Månadsavgift på 16 kronor. Gratis första 7 månaderna.
- Inaktiveringsavgift på 50 kr per månad efter 12 månader
- Ersättningskort kostar 195 kronor
- Uppsägning och utbetalning av innestående belopp kostar 150 kronor