Vad är valutapåslag?

Valutapåslag är en avgift som de flesta kortföretag debiterar när inköp sker i utländsk valuta. Detta för att företaget behöver växla till den lokala valutan vid inköpet. Oftast är påslaget på 1 – 2 %. Kostar en vara 100 kr i USD kommer därmed 101 - 102 kronor att debiteras på kortet. 

Vad är uttagsavgift?

Uttagsavgift är en avgift som kan tas ut vid uttag från bankomat, över disk samt ibland vid överföring mellan kortkonto och ett bankkonto. Oftast är kostnaden 30 – 45 kr per tillfälle eller en viss procent av beloppet. Om ett kort har uttagsavgift på 30 kr kommer 130 kr att debiteras om ett bankomatuttag sker på 100 kr.

Fördelen att undvika dessa kostnader

Vid längre resor utomlands finns en stor fördel att välja ett kort utan valutapåslag och utan uttagsavgift. I annat fall betalas en viss procent extra för varje kortinköp. Dessutom är kontanter fortfarande det primära betalningsmedlet i många länder vilket kräver att bankomatuttag sker regelbundet. 

Om kontanter önskas i Sverige finns även en fördel att välja dessa kort. Men ska kortet enbart användas i Sverige är det viktigaste att det inte har avgift för kontantuttag. Det gör i detta fall inget om det har valutaväxlingspåslag. 

Curve – Skapa kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift

Även om det inte finns kreditkort som varken har valutapåslag eller uttagsavgift är det fullt möjligt att undvika dessa kostnader. Detta genom att använda Curve. 

  1. Ladda hem Curve
  2. Beställ Curve X, Curve Black eller Curve Metal
  3. Registrera ditt kreditkort i Curveappen
  4. Ange i appen att ditt kreditkort ska debiteras i SEK. 
  5. Betala med Curvekortet

Curve är nämligen en betaltjänst med tillhörande debetkort. Dess primära funktion är att flera olika kort kan registreras i appen och vid betalning med Curvekortet väljer man själv vilket av korten i appen som ska debiteras. På detta sätt kan fördelar från flera kort utnyttjas – med ett enda kort. Vid samma sekund som en betalning sker med Curvekortet kommer valt kort att debiteras.

Curvekorten har fri valutaväxling samt olika gränser för fria kontantuttag per månad. På detta sätt kan valfritt kreditkort registreras och användas utan dessa avgifter. 

Att tänka på!

Det finns ett flertal debetkort utan valutapåslag och uttagsavgift. Men kontrollera villkoren – det kan finnas begränsningar eller andra avgifter. 

  • Gratis – men med begränsningar
    Som kortpresentationerna nedan visar kan det finnas beloppsbegränsningar på korten. Det kan exempelvis vara gratis kontantuttag men bara upp till 2000 kronor per månad. Detsamma gäller valutaväxlingspåslaget. Ska kortet användas i större utsträckning utomlands är detta något som bör kontrolleras i förväg. 
  • Gratis – men med årsavgift
    En del kort är utan dessa avgifter men har en årsavgift/månadsavgift. Är det värt att exempelvis betala 49 kronor per månad för att slippa uttagsavgift och valutaväxlingspåslag? Kontrollera alltid samtliga kostnader. 
  • Gratis – men är det värt ett extrakort?
    En familj som åker på en semestervecka till Spanien kanske betalar 12 000 kronor i mat, nöjen m.m. Detta då både hotell och flygresa är betalt från Sverige. Med ett valutaväxlingspåslag på 1,5% blir det en extra kostnad på 180 kronor. För kortare vistelser utomlands är det inte alltid värt att skaffa ett ytterligare kort för undvika dessa kostnader. 

Exempel på kort utan valutapåslag och uttagsavgift

Det finns inte något kreditkort i Sverige som varken har valutapåslag och uttagsavgift. Däremot finns det ett par debetkort med denna förmån.

Revolut

Revolut kan tecknas på flera olika nivåer varav Revolut Standard är gratis. Enklast fylls kortet på via kortbetalning men det är även möjligt med banköverföring. Ingen avgift uppkommer för kontantuttag eller valutaväxling. Däremot finns det begränsningar. 

Gratis kontantuttag kan ske upp till 2000 kronor per månad samt vid maximalt 5 stycken uttag under samma period. I appen sker manuell växling till andra valutor vilket är gratis upp till 1000 GBP per månad. I appen väljs sedan vilken valuta som betalning ska ske i vilket innebär att något valutapåslag inte uppstår vid betalning utomlands. 

Genom att välja Revolutkort på högre nivå ges mindre begränsningar. Men då uppstår istället en månadskostnad. 

P.F.C

P.F.C finns på fyra olika nivåer varav P.F.C Freemium är gratis. Insättning sker via Swish genom att betalningsalternativet väljs inne i appen. Freemium har inte några avgifter. 

Kontantuttag är gratis på upp till 1000 kronor per månad. Någon gräns för valutaväxlingspåslag finns inte. Det är alltså en kostnad som aldrig uppstår. 

Vanliga frågor om kort utan valutapåslag och uttagsavgift

Finns det kort utan både valutapåslag och uttagsavgift?
Om jag använder ett kort utan valutapåslag och uttagsavgift - kan jag använda kortet helt utan avgifter utomlands?
Hur mycket kostar det att använda kort utomlands?
Vilket är det bästa kortet utan valutapåslag och uttagsavgift?
Håkan Eriksson Publicerad 9/15/2022

Mitt namn är Håkan och jag har varit skribent på Alltomkreditkort.se sedan 2021. Mina huvudsakliga uppgifter är att skriva recensioner av kreditkort på webbplatsen där jag grundligt går igenom alla för- och nackdelar för att hjälpa besökarna att välja rätt kort. Jag håller mig även uppdaterad kring vad som händer i kreditkortsvärlden och skriver nyheter.

Uppdaterad 3/6/2024