Så kontrollerar du din kreditvärdighet
Min UC
Upplysningscentralen (UC) är Sveriges största företag inom kreditupplysningar. Eftersom man inte kan ansöka om ett kreditkort utan UC innebär det således att alla kreditupplysningar som görs i Sverige vid ansökan om kreditkort är genom UC. Har du ansökt om flera kreditkort kan det därmed vara värdefullt att kolla upp din kreditvärdighet hos UC. Som privatperson går det att beställa information, för en engångskostnad, via tjänsten ”Min Upplysning”.
Ett alternativ är att teckna tjänsten ”Kreditkollen” vilket innebär att ett fritt antal upplysningar kan tas löpande. Denna tjänst innebär en månadskostnad. Kreditbetyg hos UC kallas för ”UC-score”. Se din kreditvärdighet hos UC.
Creditsafe
Hos Creditsafe går det att beställa en gratis kreditupplysning på sig själv. Inloggning sker med BankID och inom någon sekund visas all information på skärmen. Kreditbetyg hos Creditsafe kallas för ”Scoringpoäng”. Se din kreditvärdighet hos Creditsafe.
DNB (Tidigare Bisnode)
Efter att ett kostnadsfritt konto skapats hos DNB kan du, som privatperson, direkt se de kreditupplysningar som är tagna på dig. Det går alltså inte att själv beställa en upplysning, som hos Creditsafe och UC. Däremot blir all information tillgänglig om ett företag beställt en kreditupplysning på dig, via DNB. Se din kreditvärdighet hos DNB.
Därför visas olika kreditvärdighet
Om exempelvis UC och Creditsafe använts för att kontrollera den egna kreditvärdigheten är det inte säkert att de ger exakt samma resultat.
Orsaken till olika kreditbetyg är att företagen har tillgång till olika information. Det som primärt skiljer sig åt är vilken information som företagen har om dina lån och krediter. En bank som använder UC, för kreditupplysning, förväntas ge UC löpande information om de lån som beviljas. Övriga upplysningsföretag får däremot inte del av denna information. Av denna anledning kan alltså kreditvärdigheten, i form av sammanfattande kreditbetyg, variera mellan de olika upplysningsföretagen.
Så höjer du din kreditvärdighet – 3 steg
1. Förstå din kreditvärdighet
Både hos Creditsafe och UC går det att ta en kreditupplysning på sig själv. Dessa blir inte registrerade vilket innebär att du inte försämrar din kreditvärdighet genom att ta dessa upplysningar.
I upplysningen finns exempelvis information om lån, krediter, betalningsanmärkningar och sammanlagt kreditbetyg. Genom att förstå vad som påverkar betyget kan du lättare påverka det.
2. Förbättra din lånesituation
En starkt bidragande faktor till svag kreditvärdighet är många lån och krediter. Genom att förbättra lånesituationen kan därmed ett bättre sammanfattande betyg uppnås.
- Avsluta krediter
Avsluta öppna krediter så som kontokrediter, kreditkort och liknande. Detta utifrån att dessa påverkar din kreditvärdighet negativt utifrån hela kreditbeloppet. Har du ett kreditkort med maximal nivå på 50 000 kronor kommer alltså kreditvärdigheten påverkas på samma sätt som om du hade haft ett lån på 50 000 kronor. Detta oavsett om du utnyttjar hela beloppet eller inte. - Baka ihop lån
Teckna ett så kallat samlingslån för att lösa alla smålån och skulder. Det bästa är om huslånet kan höjas för att lösa dessa. Generellt är det bättre med ett enda lån än många små. - Amortera
Försök att amortera så mycket som möjligt. Kanske finns möjligheten att öka amortering på de mindre skulderna för att därmed snabbt minska antalet lån.
3. Minska risken till försämrad kreditvärdighet
Minska risken för låg kreditvärdighet genom att exempelvis alltid betala räkningar i tid samt inte teckna nya lån eller avbetalningar. Det kommer i längden påverka din kreditvärdighet positivt eftersom tidsaspekten även är en faktor som upplysningsföretagen tar hänsyn till. Ett exempel är att en helt ny betalningsanmärkning är mer negativ än en som är två år gammal.
Skulle du dock vara i behov av att teckna ett nytt kreditkort kan det vara fördelaktigt att ansöka om ett kreditkort som du har större chans att få. På så vis kan du undvika att genomgå flera kreditupplysningar.